Mijn installatie

Wat houdt de installatie in?

Je hebt al een paar keer meegedraaid met de groep en besluit lid te worden van de groep. Na een aantal weken plezier te hebben gemaakt en al veel leuke activiteiten te hebben gedaan, is het tijd dat je echt wordt verbonden aan de groep. Scouting kent de traditie een nieuw lid te installeren. Het installeren is niet alleen voor de nieuwe leden van de groep maar ook voor leden die zijn “overgevlogen” naar een andere speltak.

De traditie

Bij de installatie doet de scout een belofte. De scout belooft dan zijn best te gaan doen voor de groep, iedereen te helpen en plezier te hebben in het Scoutingspel. Als de belofte is uitgesproken krijg je dan eindelijk de tekens voor op je Scoutfit en ten slotte wordt de groepsdas omgedaan. Vanaf de installatie hoor je echt bij de groep!

Het Scoutinguniform

De blouse:

Het uniform van Scouting bestaat uit verschillende onderdelen. De belangrijkste daarvan is de blouse. Deze draag je vanaf het moment dat je lid bent geworden bij de groep. Deze blouse is te koop bij de Scoutshop of via de groep. Soms heeft de groep tweedehands blouses beschikbaar of komt een van de leiding toevallig al bij een Scoutshop en kan deze meegenomen worden.

De blouse heeft voor de verschillende speltakken een andere kleur, namelijk:

 • Groen voor de welpen
 • Beige voor de scouts
 • Brique voor de explorers
 • Grijsgroen voor de stam (deze blouse is alleen te krijgen via de groep)

De das:

Elke scout over de hele wereld draagt een das. Deze das heeft per Scoutinggroep een andere kleur. Met de das laat je dus zien bij welke groep je hoort. De das van de Graaf Ottogroep heeft twee kleuren, blauw en bruin. Je draagt de das met de blauwe kant links. Deze das krijg je als je voor het eerst bij de groep geïnstalleerd wordt.

Badges en bandjes:

Op jouw blouse horen een aantal vaste badges en bandjes. Dit zijn het:

 • Installatieteken Scouting Nederland
 • Speltakteken
 • Groepsnaambandje
 • Bandje van jouw speltak

Bovenstaande bandjes en badges krijg je bij je eerste installatie. Als je naar een nieuwe speltak gaat krijg je de bandjes en badges die van deze speltak anders zijn dan van je vorige speltak.

Verder heeft elke speltak nog een aantal specifieke bandjes en badges. Zo krijg je bij de welpen een nestlint en een wolvenkopje voor op je pet en bij de scouts een patrouillelint en een baretspeld voor op je baret. Welke onderdelen dit voor jouw speltak zijn hoor je van je leiding.

Tot slot kun je tijdens je Scoutingcarièrre nog een heleboel badges, bandjes en insignes verdienen. Badges en bandjes krijg je meestal als aandenken aan een kamp of activiteit. Deze bevestig je dan op je rechtermouw. Insignes kun je zelf verdienen door te laten zien dat je bepaalde vaardigheden bezit. Deze bevestig je dan op je linkermouw.

Het hoofddeksel:

Sommige speltakken hebben ook een hoofddeksel. Bij de welpen is dit een blauwe pet met daarop het wolvenkopje. Bij de scouts is dit een zwarte baret met daarop een baretspeld. Daarnaast draagt sommige leiding een hoed met daarop een pluim of een hoedspeld.

Overige kleding:

Dan hoort bij het uniform nog een blauwe broek. Het maakt hierbij niet uit wat voor soort broek het is, maar wij adviseren een stevige broek die vies mag worden. Het liefst geen synthetische broek, omdat hier brandplekjes in kunnen ontstaan bij een kampvuur.

Tot slot kun je het best een paar goede, stevige, waterdichte wandelschoenen aanschaffen. Bij Scouting zijn we vaak buiten in het bos of op velden waar modder ligt. Ook worden er regelmatig wandeltochten (hikes) gelopen waarbij goede (ingelopen) schoenen erg van belang zijn.

Kosten van de installatie

De kosten van de installatie bedragen €25. Deze kosten betaal je eenmalig bij je eerste installatie. Hiervoor krijg je de standaardset bandjes en badges voor op je blouse en de groepsdas. Als je later naar een andere speltak gaat betaal je hiervoor geen extra kosten, tenzij je een nieuwe das of badges wilt ontvangen.

Waar moet alles op mijn blouse?

Bij je installatie heb je een heel aantal badges en naambandjes gekregen, deze horen allemaal op je blouse. Kies hieronder jouw speltak om te zien waar deze op je blouse horen.

Kies hieronder jouw speltak

 • Welpen
 • Scouts
 • Explorers
 • Stam

Welpen

 1. Groepsnaambandje
 2. Speltaknaambandje
 3. Evenementenbadges
 4. Speltakteken
 5. Blauwe broek
 6. Nestlint
 7. Vaardighedeninsignes
 8. Gids- hulpgidslinten
  (Gids: 2 linten, hulpgids 1 lint)
 9. Installatieteken

Scouts

 1. Groepsnaambandje
 2. Speltaknaambandje
 3. Speltakteken
 4. Installatieteken
 5. PL en APL teken

Explorers

 1. Groepsnaambandje
 2. Speltaknaambandje
 3. Speltakteken
 4. Installatieteken

Stam

 1. Epauletten
 2. Groepsnaambandje
 3. Speltaknaambandje
 4. Speltakteken
 5. Linten
 6. Installatieteken