Kruissjorring

Algemeen

Hier begint het echte werk. Als je deze sjorring onder de knie hebt kun je de meeste grote bouwwerken in elkaar zetten. Je gebruikt de kruissjorring om twee palen dwars op elkaar vast te zetten in de vorm van een kruis (tja, de naam verraadde het al). Het is de bedoeling dat je de twee palen nadat de sjorring is aangebracht niet meer ten opzichte van elkaar kunnen bewegen en er zware lasten op kunnen rusten.

Hoe maak je deze sjorring?

  1. Begin met een mastworp op de dragende/staande/verticale paal.
  2. Haal het uiteinde om de steunende/liggende/horizontale paal heen en vervolgens weer om de dragende paal heen. Het touw kruist zichzelf niet, maar is netjes horizontaal of verticaal om de paal geslagen. Het touw gaat dus NOOIT diagonaal bij de kruissjorring!
  3. Herhaal dit 3x. Let op dat bij de steunende/liggende/horizontale paal het touw steeds aan de binnenkant komt te liggen. Bij de dragende/staande/verticale paal komt het touw steeds aan de buitenkant te liggen.
  4. Haal dan het touw tussen de palen door. Zo worden de slagen stevig aangetrokken. Doe dit 3x. Dit heet: woelen. Trek bij elke woeling het touw stevig aan.
  5. Leg ten slotte twee halve steken of een mastworp om de steunende/liggende paal om te zorgen dat de kruissjorring goed blijft zitten. Het touw mag nu NIET meer loszitten! Als dat wel zo is moet je nog eens opnieuw woelen en steviger aantrekken.
Terug Boven