Onze vierde tip is er vooral eentje van …

Onze vierde tip is er vooral eentje van maatschappelijke aard:

We kunnen er niet meer omheen. Plastic is een groot probleem. Plastic vinden we niet meer alleen als plastic soep in de oceanen, maar ook in de natuur worden steeds vaker sporen van plastic aangetroffen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Wat kunnen wij als ‘eenvoudige wandelaars’ bijdragen aan de oplossing?
– Hou je eigen afval bij je. Veroorzaak je zelf afval? Neem het ook dan weer mee naar huis. Met andere woorden: leave nothing but footprints. Ja, langs wandelroutes zijn vaak prullenbakken te vinden, maar die raken snel vol en ‘overstromen’ dan, met alle gevolgen van dien. Als je zelf je kleine beetje afval weer meeneemt, scheelt dat een hoop moeite en energie.
– Voorkom dat je veel afval meeneemt. Mueslirepen, koeken. Vaak zitten ze allemaal apart verpakt in plastic of folie. Al die wikkels en verpakkingen zijn afval. Het loont daarom best de moeite om eens te kijken of je mueslirepen of koeken kan vinden, die niet allemaal apart verpakt zitten. Scheelt afval, en het scheelt sjouwen tijdens het wandelen.
– Neem een veldfles mee. Het grootste deel van het plastic afval dat in de natuur wordt gevonden bestaat uit plastic drinkflesjes. Je bewijst niet alleen de natuur een dienst, maar ook jezelf. Veel veldflessen zijn groter dan standaard flesjes mineraalwater en dus heb je meer water bij je
– Ruim wat afval van een ander op. Ongetwijfeld kom je wel eens zwerfafval tegen tijdens je wandelingen. Zakdoekjes, wikkels van snoep of mueslirepen, waarschijnlijk per ongeluk verloren door een collega-wandelaar. Help je collega-wandelaars en neem wat van dat afval in een vuilniszakje mee naar beneden, en gooi het daar in de afvalbak. Dan is de natuur weer een beetje schoner.

Terug Boven